سندروم پای بی قرار چیست؟
سندرم پای بیقرار در حقیقت نوعی اختلال است که سبب احساس بیقراری در پاها میشود و به صورت گزگز، مورمور، سوزش، درد و کشش یا احساسی مثل حرکت حشرات روی پوست بروز پیدا میکند.
این احساس بیشتر در شب و زمان خواب یا نشستن و استراحت رخ میدهد و سبب بیقراری و اختلال خواب در فرد میشود چرا که فرد مبتلا به این سندرم مجبور است مرتب پایش را تکان دهد یا بکشد.
سندرم پای بیقرار در زمان استراحت یا نشستن طولانی مدت و عدم تحرک بیش از هر زمان دیگری خودش را نشان میدهد و در مواقع خستگی و عدم استراحت به اوج خودش میرسد. سندرم پای بیقرار در زنان بیشتر از مردان شیوع دارد و علیرغم اینکه منشا اصلی آن به طور قطعی مشخص نیست اما گاهی منشاء ارثی دارد. از دیگر موارد بروز این بیماری عبارتند از:
- زنان باردار به خصوص زنان باردار مبتلا به پراکلامپسی
- مصرف برخی داروها مثل داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد تهوع
- فقر آهن و کمخونی
- مصرف بیش از حد کافئین و زیادهروی در مصرف قهوه
- نارسایی کلیه
- بالا رفتن سن
مصرف الکل و سیگار در نشانگان پای بیقرار تاثیر دارد یا نه؟
بله، معمولا مصرف الکل و سیگار باعث بروز علائم نشانگان پای بیقرار میشود و برای خواب مضر است. نیکوتین موجود در سیگار هم علائم نشانگان را بدتر میکند. به همین دلیل بهتر است از مصرف سیگار، قلیان و هر نوع محصول دخانی دیگر خودداری کنید.
مصرف ویتامینها در بهبود این وضعیت موثر است؟
بله، این بیماری ارتباط تنگاتنگی با سلامت بدن دارد؛ یعنی اگر ذهن و جسم سالم باشد، امکان ابتلا به این بیماری کم میشود. از طرفی، از بین همه ویتامینها کمبود ویتامین B6 بیشتر میتواند فرد را مستعد ابتلا به این نشانگان کند، بنابراین کمبود این ویتامین را جدی بگیرید زیرا آثار کمبود این ویتامین فقط زردرویی و بیحالی نیست و ممکن است به بیقراری پاها نیز منجر شود.
معمولا خانمها بیشتر درگیر این مشکل میشوند یا آقایان؟
معمولا خانمها بیشتر از آقایان به این بیماری دچار میشوند و طول درمانشان هم بیشتر است. به جز استرس، علائم دیگری مثل بیتحرکی، کمبود ویتامین و اعتیاد هم در ردههای بعدی مهمترین دلایل این بیماری قرار میگیرند. به همین دلیل روش درمان این بیماری هم شامل 3 گروه تغذیهای، دارویی و ورزش است.
جوراب سندروم پای بیقرار
جوراب پای بیقرار (restiffic)
جوراب پای بیقرار جورابهایی ضخیم و ساق بلند هستند که میتوانند به کاهش علائم این بیماری کمک کنند. این جورابها که restiffic نامیده میشوند به نقاط خاصی از پایین پاهایتان فشار وارد کرده و این فشار، پیامهایی به مغز ارسال میکند که جوابشان، فرمان آرام شدن به عضلات تحت تاثیر است. مطالعهای در سال ۲۰۱۳ نشان داد آنهایی که به مدت ۸ هفته از این جورابها استفاده کرده بودند، بهبودهای چشمگیری در علائم خود داشتند و کیفیت خوابشان بهتر شده بود. این نوع جورابها فقط با تجویز پزشک فروخته میشوند.
باورزش سندروم پای بیقرار را درمان کنید
ورزش کردن هم میتواند علائم سندرم پای بیقرار را تسکین بدهد. موسسهی ملی سلامت میگوید، ورزش معتدل میتواند برای سندرم پای بیقرار که در شرایط خفیف است مفید باشد. مطالعهای که در سال ۲۰۰۶ روی ۲۳ فرد مبتلا به این بیماری انجام شد دریافت ورزش هوازی و تمرینات مقاومتی پایین تنه که به مدت ۱۲ هفته و سه بار در هفته انجام شده بودند، به میزان قابل توجهی علائم این بیماری را تخفیف دادند. سایر مطالعات نیز نشان داده ورزش کردن برای سندرم پای بیقرار بسیار مفید است. توصیهای که موسسهی سندرم پای بیقرار به این بیماران میکند این است که، در حد اعتدال ورزش کنند و به مرحلهی درد و ناراحتی نرسند، چون ورزش شدید میتواند علائم این بیماری را تشدید کند.